26. marraskuuta 2011

OhjelmointikauluriOlen empiirisissä tutkimuksissani tullut siihen tulokseen, että neulojia arvostetaan ehdottomasti liian vähän. Tai tarkemmin sanottuna ymmärretään puutteellisesti niitä ominaisuuksia ja taitoja, joita neuloja tarvitsee.

Neuloessa tarvitaan nimittäin samoja taitoja kuin insinöörin työssä. Tai ehkäpä ohjelmoijan. Näitä ovat looginen päättelykyky, avaruudellinen hahmottaminen ja hyvä laskemistaito, useimmiten yhtäaikaa sekä horisontaalisella että vertikaalisella tasolla tapahtuva päässäkalkulointia vaativa ymmärrys. Tätä on kuvio- ja mallineuleen neulominen. Erityistä taitoa vaatii, jos kehittelet omia kuviota neuleen edistyessä, niitä siis etukäteen suunnittelematta. Ja neulojahan pyrkii aina siihen, ettei tarvitsisi purkaa.

Neulominen, ompeleminen ja ohjelmointi vaativat samantyyppistä ajattelua. Näitä kaikkia jonkin verran harjoittaneena tiedän, että ne ovat lähempänä toisiaan kuin uskoisikaan. Voin kokemuksesta kertoa, että paitapuseron hihan voi ompelukoneella hurauttaa aika monella tapaa väärin, mutta vain yhdellä tapaa oikein. If (ehto 1) lause 1; else if (ehto 2) lause 2. Ja niin edelleen.Tämä tuli mieleeni tätä kyseistä kauluria neuloessani. Yleensä koho- tai kuvioneuleessa tietty logiikka toistuu. Tai sitten ei. Poikkeustilanteiden käsittelyä siis tarvitaan. Ensimmäinen probleema tuli siitä, että kuvio-ohje oli tulostunut neljälle sivulle. Ja ne kaksi kriittistä riviä 1-2 olivat tulostuneet sinne viimeiselle sivulle, jota en tietenkään lukenut vasta kuin parinkymmenen neulotun kerroksen jälkeen. Joten heti lähdössä tuli virhe - *Error*. Ja sitten kun silmukoita rupeaa olemaan siinä parinsadan paikkeilla, yhdellä kerroksella kuutta mallineuletta lisäyksineen ja korkeuskerroksistakin täytyy pitää lukua, niin laskuissa on syytä pysyä tarkkana, taikka - *Error*.

Ohje Dropsin.

2 kommenttia:

  1. Error tai ei, hieno tämä on. Uskon, että olet täysin oikeassa, luulen, että mulla ei ole hahmottamiskykyä neuleissa, en osaa lukea ohjeita, omia kuvioita osaan toki tehdä niin etten itse tiennytkään niitä tehneeni.:) Lähden tästä neulomaan hiippaani ihan vaan pelkkää oikeaa...

    VastaaPoista
  2. Upea siitä kuitenkin lopulta tuli ;)

    VastaaPoista