30. marraskuuta 2011

Uusi versio

Ensimmäinen versio tästä mallista oli varsinainen harjoituskappale, joka kutakuinkin onnistui muutoin paitsi koon osalta. Mutta turhan timmi se oli ainakin omaan käyttöön. Taitaa päätyä pukinkonttiin.

 

Samaa mallia ryhdyin tekemään toistamiseen, koska oli tarve saada hartioidenlämmitin töihin. Parahiksi kun tämän tapauksen sain valmiiksi, toimistossa käännettiin lämmityskahvat kaakkoon eikä tällä nyt enää ole siellä tarvetta. Niinpä niin.


Dropsin malli on kyllä kaunis, mutta kaula-aukon tuntumassa oleva palmikkokuvio ekassa versiossa hitusen kiristi, joten tämän yksilön toteutin suuremmilla puikoilla ja rennommalla käsialalla. Jätin myös kauluksen auki ja käänsin saumapuolen eteen toisin kuin alkuperäisessä mallissa oli toteutettu. Kivan keveä ja lämpöinen mohairista toteutettuna ja pituutta voi säädellä tarpeen mukaan. Yksivärisessä langassa palmikkokin erottuu paremmin. Tästä tulikin keski-ikäisen täti-ihmisen versio.

26. marraskuuta 2011

Ohjelmointikauluri



Olen empiirisissä tutkimuksissani tullut siihen tulokseen, että neulojia arvostetaan ehdottomasti liian vähän. Tai tarkemmin sanottuna ymmärretään puutteellisesti niitä ominaisuuksia ja taitoja, joita neuloja tarvitsee.

Neuloessa tarvitaan nimittäin samoja taitoja kuin insinöörin työssä. Tai ehkäpä ohjelmoijan. Näitä ovat looginen päättelykyky, avaruudellinen hahmottaminen ja hyvä laskemistaito, useimmiten yhtäaikaa sekä horisontaalisella että vertikaalisella tasolla tapahtuva päässäkalkulointia vaativa ymmärrys. Tätä on kuvio- ja mallineuleen neulominen. Erityistä taitoa vaatii, jos kehittelet omia kuviota neuleen edistyessä, niitä siis etukäteen suunnittelematta. Ja neulojahan pyrkii aina siihen, ettei tarvitsisi purkaa.

Neulominen, ompeleminen ja ohjelmointi vaativat samantyyppistä ajattelua. Näitä kaikkia jonkin verran harjoittaneena tiedän, että ne ovat lähempänä toisiaan kuin uskoisikaan. Voin kokemuksesta kertoa, että paitapuseron hihan voi ompelukoneella hurauttaa aika monella tapaa väärin, mutta vain yhdellä tapaa oikein. If (ehto 1) lause 1; else if (ehto 2) lause 2. Ja niin edelleen.



Tämä tuli mieleeni tätä kyseistä kauluria neuloessani. Yleensä koho- tai kuvioneuleessa tietty logiikka toistuu. Tai sitten ei. Poikkeustilanteiden käsittelyä siis tarvitaan. Ensimmäinen probleema tuli siitä, että kuvio-ohje oli tulostunut neljälle sivulle. Ja ne kaksi kriittistä riviä 1-2 olivat tulostuneet sinne viimeiselle sivulle, jota en tietenkään lukenut vasta kuin parinkymmenen neulotun kerroksen jälkeen. Joten heti lähdössä tuli virhe - *Error*. Ja sitten kun silmukoita rupeaa olemaan siinä parinsadan paikkeilla, yhdellä kerroksella kuutta mallineuletta lisäyksineen ja korkeuskerroksistakin täytyy pitää lukua, niin laskuissa on syytä pysyä tarkkana, taikka - *Error*.

Ohje Dropsin.